-U tha në Opinion

Franca vë veton! Cila ka qenë rruga e Shqipërisë drejt BE-së


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 22:58 - 17/10/19 |
Geljano Fataj

Franca i ka qëndruar vetos së saj kundër hapjes së negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Edhe në darkën informale që u zhvillua mbrëmjen e së enjtes presidenti Emanuel Makron ka këmbëngulur se nuk është koha për të vijuar me zgjerimin, por duhet të reformohet së pari BE-ja.

Por cila ka qenë rruga e Shqipërisë drejt BE-së?

Qershor 1991

Vendosja e marrëdhënieve diplomatike Shqipëri – Komuniteti Ekonomik Europian

Maj 1992

Nënshkrimi i Marrëveshjes së Tregtisë dhe Bashkëpunimit midis Shqipërisë dhe Komunitetit Ekonomik Europian.

Maj 1992

Shqipëria paraqet pranë kryetarit të komisionit të BE kërkesën për të filluar rrugën negociuese drejt BE.

1997

Miratimi nga BE i iniciativës për përfshirjen e vendeve të Europës Juglindore në MSA, vetëm për rajonin.

Nëntor 1999

Prezantohet raporti i zbatueshmërisë mbi hapjen e negociatave mes Shqipërinë për nënshkrimin e një marrëveshjeje stabilizim asocimi.

Tetor 2002

Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme, autorizoi komisionin europian për fillimin e negociatave me vendin tonë, për nënshkrimin e MSA.

Qershor 2006

Nënshkruhet MSA dhe marrëveshja e interimit.

Prill 2009

Shqipëria plotëson aplikimin për anëtarësim në BE.

Tetor 2010

Komisioni Europian jep velrësimin për aplikimin e Shqipërisë. Përpara aksesit në negociata, duhej të përmbushte kriteret e nevojshme të anëtarësimit dhe veçanërisht 12 prioritetet e identifikuara.

Dhjetor 2010

Vendoset regjimi pa viza për zonën Shengen.

Tetor 2012

Komisioni rekomandoi dhënien e statusit kanidat, pas plotësimit të kushteve në disa fusha.

Qershor 2014

Shqipëria merr statusin kandidat nga BE.

Prill 2018

Komisioni lëshoi një rekomandim pa kushte për hapjen e negociatave.

Qershor 2018

Komisioni i dha rrugë hapjes së negociatave në Qershor të vitit 2019, në varësi të progresit në disa fusha kyçe, si: drejtësia, lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, shërbimet inteligjente dhe administrata publike.

Maj 2019

Komisioni ripërsëriti rekomandimin për hapjen e dialogut për negociatat në paketën e zgjerimit.

Qershor 2019

Këshilli mori vlerësime pozitive nga rekomandimet e Komisionit.

Tetor 2019

Këshilli do t’i rikthehet shqyrtimit të çështjes me qëllimin për të mbërritur në një vendim, jo më larg se Tetori i vitit 2019./ Përgatiti Manjola Bregasi 

Pas