Life Style

Fati i keq, origjina e bestytenive për datën 13 ditën e premteBëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 18:16 - 13/01/23 |
Opi Nion

Kur bëhet fjalë për fatin e keq, ka besëtytni të përhapura në kulturën perëndimore sa ajo e së premtes së 13-të. Ashtu si kryqëzimi i rrugës me një mace të zezë dhe thyerja e një pasqyre, nocioni i një dite që mund të sjellë fatkeqësi është i ngulitur thellë  edhe nëse besimtarët nuk mund ta shpjegojnë arsyen.

Ndërsa e Premtja e datës 13 mund të duket si një fenomen i rrallë, kalendari  Gregorian do të thotë se data 13 e çdo muaji ka pak më shumë gjasa të bjerë të premten sesa çdo ditë tjetër të javës. Megjithatë, nuk është një besëtytni universale. Në Greqi dhe në vendet spanjolle, është e marta data 13 ajo që konsiderohet një ditë fati i keq, ndërsa në Itali është e premtja me datën 17. Megjithatë, këtë muaj ka vetëm një në kalendar, e premte, 13 janar.

Ashtu si shumë besëtytni që kanë evoluar me kalimin e kohës dhe nëpër kultura, është e vështirë të përcaktosh origjinën e saktë të së Premtes 13. Ajo që ne dimë, megjithatë, është se edhe e premtja edhe numri 13 janë konsideruar si të pafat në kultura të caktuara gjatë historisë. Në librin “Origjinat e jashtëzakonshme të gjërave të përditshme”, Charles Panati e gjurmon konceptin e të mallkuarit që në mitologjinë norvegjeze, kur Loki, perëndia e së keqes, rrëzoi një banket në Valhalla, duke e çuar numrin e perëndive të pranishëm në 13. Perëndia i verbër Hodr u mashtrua nga Loki për të qëlluar vëllain e tij Balder, perëndinë e dritës, gëzimit dhe mirësisë, me një shigjetë.

Nga Skandinavia, shpjegon Panati, supersticioni u përhap më pas në jug në të gjithë Evropën, duke u vendosur mirë përgjatë Mesdheut me fillimin e epokës së krishterë. Pikërisht këtu fuqia shqetësuese e numrave u çimentua përmes historisë së Darkës së Fundit, e cila u ndoq nga Jezu Krishti dhe dishepujt e tij, të Enjten e Madhe. Mysafiri i 13-të dhe më famëkeq që mbërriti, Juda Iskarioti, ishte dishepulli që tradhtoi Jezusin, duke çuar në kryqëzimin e tij të Premten e Madhe.

Në traditën biblike, koncepti i të premteve të pafat shtrihet edhe më larg se kryqëzimi. E premtja thuhet se është dita kur Adami dhe Eva hëngrën frutin e ndaluar nga Pema e Dijes; ditën kur Kaini vrau vëllanë e tij, Abelin; ditën kur u rrëzua tempulli i Solomonit  dhe ditën kur arka e Noes u nis në Përmbytjen e Madhe.

Megjithatë, vetëm në shekullin e 19-të, e premtja e 13-të u bë sinonim i fatkeqësisë. Siç shpjegon Steve Roud në “Udhëzuesi i Penguinëve për Besëtytnitë e Britanisë dhe Irlandës”, kombinimi i së Premtes dhe numrit 13 është një shpikje viktoriane.

Në vitin 1907, botimi i romanit popullor të Thomas W. Lawson “E premte, e trembëdhjetë” pushtoi imagjinatën me tregimin e tij të një ndërmjetësi të paskrupullt, i cili përfitoi nga besëtytnitë rreth asaj date për të rrëzuar qëllimisht tregun e aksioneve.

Shpejt përpara në vitet 1980 dhe një vrasës i maskuar me hokej me emrin Jason Voorhees në ekskluzivitetin e filmit slasher “Friday the 13th” siguroi famë. Më pas erdhi romani i Dan Brown i vitit 2003 “Kodi i Da Vinçit”, i cili ndihmoi në popullarizimin e pretendimit të pasaktë se besëtytnitë e kishin origjinën me arrestimin e qindra anëtarëve të Kalorësve Templarë të premten, më 13 tetor 1307.

Një histori alternative

Duke pasur parasysh masën e njohurive të ngarkuara me dënime, do t’ju falet të mendoni se e premtja 13 është me të vërtetë ogurzezë. Megjithatë, nëse gërmojmë më thellë, gjejmë gjithashtu dëshmi se të premtet dhe numri 13 janë konsideruar prej kohësh si një pararojë e fatit të mirë. Në kohët pagane, për shembull, e premtja besohej se kishte një lidhje unike me femrën hyjnore. E dhëna e parë në fakt mund të gjendet në emrin e ditës së javës e Premte, e cila rrjedh nga anglishtja e vjetër dhe do të thotë “dita e Frigg”. Edhe Mbretëresha e Asgardit, edhe një perëndeshë e fuqishme e qiellit në mitologjinë norvegjeze, Frigg (i njohur gjithashtu si Frigga) lidhej me dashurinë, martesën dhe amësinë.

Një histori e shkurtër e tërbimit femëror në art

Frigg u dha mbrojtje shtëpive dhe familjeve, ruante rendin shoqëror dhe mund të thurrte fatin ashtu si bënte retë. Ajo zotëronte gjithashtu artin e profecisë dhe mund të jepte ose hiqte pjellorinë. Nga ana tjetër, Freyja, perëndeshë e dashurisë, pjellorisë dhe luftës me të cilën Frigg shpesh ngatërrohej, ishte e pajisur me fuqinë për të kryer magji, për të parashikuar të ardhmen dhe për të përcaktuar se kush do të vdiste në beteja, dhe thuhej se hipte në një karrocë. të tërhequr nga dy mace të zeza. Këto perëndesha adhuroheshin gjerësisht në të gjithë Evropën dhe, për shkak të këtyre shoqatave, e premtja u konsiderua një ditë me fat për martesë nga njerëzit norvegjezë dhe teutonikë.

Ndërkohë, numri 13 është konsideruar prej kohësh si një numër i shëmtuar nga kulturat parakristiane dhe adhuruese të perëndeshave për lidhjen e tij me numrin e cikleve hënore dhe menstruale që ndodhin në një vit kalendarik. Pjelloria vlerësohej në kohët pagane dhe veprat e artit shpesh lidhnin me menstruacionet, pjellorinë dhe fazat e hënës.

Merrni Venusin e Laussel-it, një gdhendje guri gëlqeror afërsisht 25,000-vjeçar që përshkruan një figurë epshore femre që shtrihet në stomakun e saj shtatzënë me njërën dorë dhe mban një bri në formë gjysmëhënës që mban 13 pika në tjetrën. Shumë studiues besojnë se figurina mund të ketë përfaqësuar një perëndeshë të pjellorisë në një ritual ose ceremoni, ndërsa 13 rreshtat zakonisht lexohen si referencë për ciklin hënor ose menstrual, që të dyja simbolizojnë fuqinë femërore.

Rishkrimi i një reputacioni

Ndërsa krishterimi fitoi vrull në Mesjetë, megjithatë, paganizmi qëndronte në kundërshtim me besimin e ri patriarkal. Jo vetëm që udhëheqësit e saj kundërshtuan adhurimin e perëndive dhe perëndeshave të shumta, por festimi i së Premtes, numri 13 dhe perëndeshat që thërrisnin dashurinë, seksin, pjellorinë, magjinë dhe kënaqësinë u konsideruan të pa shenjta.

Foto intime të shtrigave të ditëve moderne në të gjithë Amerikën

Aq të nderuara ishin këto hyjni, saqë bërja e njerëzve që t’i hiqnin dorë nga ato ishte një sfidë e vërtetë. Por autoritetet e krishtera vazhduan me fushatën e tyre, duke i quajtur si shtriga hyjnitë dhe gratë që i adhuronin.

“Kur fiset norvegjeze dhe gjermane u konvertuan në krishterim, Frigga u dëbua nga turpi në një majë mali dhe u etiketua si shtrigë,” shkruan Panati. “Besohej se çdo të premte, perëndeshë e keqe mblidhte një takim me njëmbëdhjetë shtriga të tjera, plus djallin, planifikonte kthesa të këqija të fatit për javën e ardhshme.”

Këto ditë, sigurisht, e premtja e 13-të ende ndjek imagjinatën perëndimore. Por me bisedat rreth rolit që ka luajtur mizogjinia në heshtjen e grave të fuqishme përgjatë historisë tani në rrjedhën kryesore, ndoshta rrëfimi i kësaj date të pafat dhe hyjnive femërore që lidhen me të mund të rishkruhen së shpejti.

Batica mund të ketë filluar tashmë të kthehet: Merrni Taylor Swift, e cila e konsideron 13 numrin e saj me fat dhe, në fillim të karrierës së saj, shpesh performonte me numrin e shkruar në dorë.

“Kam lindur në datën 13. Kam mbushur 13 vjeç të premten më 13. Albumi im i parë u bë i artë pas 13 javësh. Kënga ime e parë nr. 1 kishte një hyrje prej 13 sekondash,” tha ajo për MTV në 2009. “Çdo herë që unë Kam fituar një çmim unë jam ulur ose në vendin e 13-të, në rreshtin e 13-të, në seksionin e 13-të ose në rreshtin M, që është shkronja e 13-të. Në thelb, sa herë që del 13 në jetën time, është një gjë e mirë.”

Pas