Dieta suedeze konsiston në konsumim të zvogëluar të karbohidrateve dhe në në sasi të rritura të yndyrës dhe proteinave. Çfarë është tjetër e mirë në këtë dietë është se nuk keni nevojë të numëroni kaloritë dhe të ndiqni ndonjë afat kohor.
Por, nëse doni që kjo dietë të jetë efiçente duhet të ndiqni rregullat e saj për çfarë duhet dhe çfarë nuk duhet të hani.
Një anë tjetër pozitive e dietës suedeze është se mund të hani sa herë që jeni të uritur derisa të ngopeni. Gjëja më e rëndësishme është të mbani larg ushqimet e ndaluar dhe do të humbisni 2.3-4.5 kg në një javë.
Çfarë mund të hani
– Mish të të gjithë llojeve: viçi, qengji, gjeldeti, derri, mish të kafshëve të gjahut, mish pule. Gjithashtu nuk është i ndaluar as lëkura e mishit të pulës. Nëse mund të gjeni mish organik ose të kafshëve të ushqyer me bar, që më mirë.
– Peshq dhe butakë të të gjithë llojeve
– Vezë: vezët organike janë më të mirat. Mund t’i konsumoni të ziera, të skuqura, në formë omëlete.
– Të gjithë perimet që rriten mbi tokë: lakër, lulelakër, brokoli, lakër Brukseli, shparguj, kungulleshka, patëllxhan, ullinj, spinaq, kërpudha, kastravec, sallatë jeshile, avokado, qepë, speca, domate, etj.
– Produkte natyralë të bulmetit me yndyrë: kos, gjalpë, salcë, djathë kremoz, djathë me shumë yndyrë etj. Mos hani produkte bulmeti të ëmbëlsuar dhe tregoni kujdes ndaj qumështit të rregullt dhe atij që i është hequr yndyra, pasi mund të përmbajë sasi të lartë sheqer qumështi.
– Fara të të gjithë llojeve: fara luledielli dhe kungulli, bajame, lajthi, arra, arra indiane dhe braziliane etj. (brenda kufijve).
Herë pas here mund të hani edhe produktet e mëposhtëm (ata mund të ngadalësojnë pak rënien në peshë).
-Verë e kuqe ose e bardhë e athtë, usiki, raki dhe vodka.
-Çokollatë e errët e përbërë nga 70% kakao
-Evitoni frutat pasi kanë shumë sheqer, megjithatë, mund të hani pak kohë pas kohe dhe sigurohuni që të mos kenë sheqer të shtuar.
Ushqimet që duhen evituar
-Pijet me gaz, lëngjet e ëmbëlsuar, pastat, sheqernat, kekët, ëmbëlsirat, çokollatat, akulloret, muesli, kifletë, ëmbëlsuesit artificialë etj.
-Drithërat dhe niseshteja, buka, makaronat, orizi, patatet, patatet e skuqura, patatinat dhe bollguri. Produktet me drithëra të plotë nuk janë aq të këqinj, por megjithatë duhet të shmangen.
-Bishtajoret, fasulet dhe thjerrëzat, pasi janë të pasura me karbohidrate. Margarina, birra dhe vajrat e rafinuar.
Duhet të pini
– Ujë
– Kafe (është e lejuar ajo me krem me yndyrë të plotë)
– Çaj (pa ëmbëlsues) (shije)
(er.nu/BalkanWeb)