Bota

Covid/Projekti europian shfrytëzon të dhënat e pacientëve nga 11 vende


Bëhu pjesë e Grupit Zyrtar të Opinion.al
>> KËTU <<
               Publikuar në : 17:12 - 23/06/20 |
el ida

Europa është duke u përpjekur shumë për të përmirësuar koordinimin shkencor në luftën kundër koronavirusit. Një projekt që kërkon të arrijë këtë është ‘I-Move-Covid-19’.

Përveç mbledhjes së të dhënave të rasteve nga spitalet dhe klinikat e kujdesit parësor, projekti do të studiojë gjithashtu efektivitetin e çdo vaksine ose trajtimi të ardhshëm për virusin. Qëllimi është të sigurohet sa më shumë informacion të jetë e mundur, në lidhje me COVID-19, dhe të sigurohet që e njëjta metodologji të praktikohet midis partnerëve dhe vendeve pjesëmarrëse. Hapi i parë do të zhvillohet në klinika ose operacione mjekësh ku mund të diagnostikohet një rast.

Projekti I-Move-Covid-19 mbështetet nga 2.8 milion euro të fondeve europiane të kërkimit dhe inovacionit, në bashkëpunim me politikën e unitetit të BE-së. Ai përfshin 22 partnerë, kryesisht institucione publike nga disa vende europiane, përfshirë Francën dhe Spanjën. Testimi nga të gjitha vendet e përfshira në projekt është i koordinuar në Madrid. Atje, virologët, në Institutin Carlos III, po rendisin gjenomin e mostrave të grumbulluara të koronavirusit. Deri më tani, ata thonë se kanë gjetur tre lloje të SARS-CoV 2, me variacione shumë të vogla.

“Në një afat të shkurtër do të dimë nëse ka nëngrupe të reja të virusit, cila është shpërndarja e tyre në vendet që po marrin pjesë në projekt dhe atëherë do të jemi gati për të parë nëse secila prej këtyre grupeve u përgjigjet në mënyrë të barabartë vaksinave dhe antiviralëve, ”- thotë virologu, Francisco Pozo.

Projekti gjithashtu po kryen një studim për të hetuar se cilat faktorë mund të kontribuojnë në infektimin e stafit të spitalit nga virusi ose pse një person mund të zhvillojë simptoma më të rënda të sëmundjes. Ekspertët besojnë se mund të duhen rreth 12 muaj të tjerë për të pasur një vaksinë plotësisht funksionale, por një nga arsyet kryesore për shkëmbimin e informacionit midis vendeve është përmirësimi i efikasitetit, në mënyrë që pandemia të përfundojë sa më shpejt të jetë e mundur./Opinion.al

Pas