Ajo çfarë duhet të shqetësoheni kur fusni në gojë një ushqim që ka rënë më parë në dysheme: kontraktimi i zorrëve si rezultat i Salmonellës, Ecoli ose sëmundje tjera që shkaktohen si pasojë e bakterieve.
Pas së gjithash, ju po merrni ushqim nga aty ku keni shkelur me këpucë, e të mos flasim ku tjetër keni kaluar me po ato këpucë: në shkallë të pista të metros, rrugët e qytetit apo trotuare të kryqëzuara me mijëra kalimtarë.
Më e keqja që mund të ndodhë: Germaphobes, mos u habisni pastaj se nuk j’ua përkujtuam. Ushqimi që bie në tokë, vjen në kontakt mënjëherë me mikrobet që gjenden aty , dhe sasia e madhe e bakterieve që transferohet aty mund të jetë e mjaftueshme për t’ju sëmurë juve, thuhet sipas Paul Dawson, PhD, profesor i shkencave të ushqimit në Univerzitetin Clemson.
Sipas Dawson duhet të dini: Ai bëri një studim që u botua në revistën e Mikrobiologjisë më 2007, duke testuar së bashku me ekipin e tij se sa mund të jetë i madh dëmi. Ata hodhën një fetë buke të lyer me salcë në dysheme të kontaminuar me Salmonellë, duke e lënë për disa kohë veprimi, dhe regjistruan se sa mikrobe u transferuan nga toka në fetën e bukës. Kur ushqimet ishin hedhur në pllaka apo laminat dhe ishin lënë aty për 5 sekonda, diku nga 48% deri 70% e bakterieve ishin bartur tek ushqimi.
Çfarë mund të ndodhë me siguri: Asgjë.
“Shanset janë shumë të vogla që të sëmureni nga konsumi i ushqimit të rënë në tokë”, thekson Dawson. Dhe, meqenëse shumica e ushqimeve që i sillni në shtëpi nuk janë të kontaminuara me mikrobe që shkaktojnë sëmundje, ka gjasa qe ju mos të sëmureni nëse hani thjeshtë një pjesë nga ushqimi i rënë në pllakat e kuzhinës.
Por, që të minimizoni rrezikun tuaj, shihni me kujdes cilat ushqime janë më të prirur për kontaminim bakterial dhe hidhni ato sa më parë që mos të kenë shansin t’ju infektojnë. Natyrisht, pastrimi i rregullt i kuzhinës ju ndihmon gjithashtu, kështu që disa herë në javë është mirë ta pastroni kuzhinën me preparate dezinfektuese, thotë Dawson./femra.net/