-U tha në Opinion

Basha iu referua si strategu i planit të qeverisë, kush është Prof.Hausman


               Publikuar në : 23:28 - 06/04/20 |
Al Do

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha deklaroi gjatë emisionit “Opinion” se personi që ka pajtuar qeveria shqiptare për të ndërtuar strategjinë ekonomike për përballimin e krizës së koronavirusit është Rikardo Hausman.

Basha tha se propozimet e tij janë të njejta me ato që ka propozuar edhe Partia Demokratike.

Po kush është Rikardo Hausman?

Ricardo Hausmann është Drejtor i Laboratorit të Rritjes Ekonomike në Qendrën e Harvardit për Zhvillim Ndërkombëtar dhe mban titullin Profesor Rafik Hariri i Praktikës së Ekonomisë Politike Ndërkombëtare në Shkollën Harvard Kennedy.

Më parë, ka shërbyer si Drejtor i Qendrës për Zhvillim Ndërkombëtar (2005-2019). Ai shërbeu si Ekonomisti i parë i Bankës Ndër-Amerikane të Zhvillimit (1994-2000), ku krijoi Departamentin e Kërkimit. Ai ka shërbyer si Ministër i Planifikimit të Venezuelës (1992-1993) dhe si anëtar i Bordit të Bankës Qendrore të Venezuelës. Ai shërbeu gjithashtu si Kryetar i Komitetit të FMN-Bankës Botërore për Zhvillimin.

Hausmann ishte Profesor i Ekonomisë në Instituto de Estudios Superiores de Administracion (IESA) (1985-1991) në Caracas, ku themeloi Qendrën për Politikë Publike. Interesat e tij kërkimore përfshijnë çështje të rritjes, stabilitetit makroekonomik, financave ndërkombëtare dhe dimensioneve sociale të zhvillimit. Ai ka një doktoraturë në ekonomi nga Universiteti Cornell.

Laboratori që ai drejton në Harvard po bashkëpunon me Qeverinë e Shqipërisë përmes një granti nga Fondacionet e Shoqërisë së Hapur (OSF) për të identifikuar kufizime detyruese për rritjen ekonomike dhe për të propozuar zgjidhje politike që mund t’i qetësojnë ato.

Për të adresuar këtë situatë, në bashkëpunim me Qeverinë e Shqipërisë dhe Fondacionet e Shoqërisë së Hapur, Laboratori i Rritjes Ekonomike në Qendrën për Zhvillim Ndërkombëtar (CID), i udhëhequr nga profesori Ricardo Hausmann, nisi projektin e parë, të titulluar, “Rritja Ekonomike në Shqipëri” (2014-2017). Projekti fillestar u përqëndrua në tre fusha kryesore: (1) sigurimin e stabilitetit afatshkurtër makroekonomik dhe fiskal, (2) ndërtimin e forcës fiskale për periudhën afatmesme, dhe (3) sektorët në zhvillim që mund të jenë shtytës të qëndrueshëm të rritjes së eksporteve dhe vendeve të punës.

Laboratori ka mbledhur një ekip studiuesish të njohur, ekspertë dhe fakultete në fushat e makroekonomisë, politikës energjetike, financave publike, bujqësisë, tregjet e punës, administratën publike, zhvillimin e infrastrukturës dhe ligjin, ndër fushat e tjera, për këtë mision./Opinion.al

Pas