Hurmat janë dietetike, kanë një veprim anti-inflamator me përfitime për mbajtjen e yndyrës dhe ujit. A i keni shijuar ndonjëherë ato? A e dini se ato janë miq të dietës?
Ato, janë pak të mëdha, kanë një ngjyrë që shkon nga e artë në portokalli, ajo që i karakterizon ato është se piqen shumë ngadalë dhe procesi i plotë është arritur kur tuli të jetë bërë i butë dhe xhelatinoz.
Krahasuar me atë klasike, hurma me farë është e ngrënshme në kohën e vjeljes. Fruti është i ngjashëm me mollën në formë dhe konsistencë, është e fortë dhe pothuajse e pjekur, por shija është tipike dhe e shijshme e hurmës.
Ja pse ky frut është dietetik
Hurmat përbëhen kryesisht nga uji dhe 16% sheqer i balancuar nga prania e fibrave, 2.5 g për kile. Kaloritë janë 65 për 100 g është e pasur me minerale dhe vitamina. Këto fruta janë të shkëlqyera për djegie yndyrash dhe i sigurojnë trupit vitaminë C, kanë një veprim anti-inflamator me përfitime në mbajtjen e yndyrës dhe ujit.
Midis vlerave ushqyese ajo që është parësore është prania e kaliumit 170 mg për 100 g, një substancë që i jep hurmave vlera të shkëlqyera diuretike veçanërisht nëse konsumohet esëll në mëngjes. Ngjyra e kuqe e ndritshme është për shkak të pranisë së beta-karotenit (pararendës i vitaminës A) që shpesh quhet “pasteli i natyrës” për nuancat e portokallit që i japin produktet natyrale. Beta-karoteni në trup konvertohet në vitaminë A, një antioksidant i fuqishëm. Është vlerësuar se 100 g produkt i freskët jep 1,4 mg të ekuivalentëve të vitaminës A.
Pigmentet e saj (ricopene dhe xanthines) veprojnë sinergjikisht me beta-karotenin, duke rritur veprimin anti-plakje dhe mbrojtëse edhe kundër sëmundjeve kardiovaskulare. Konsumi i rregullt i këtij fruti që ka kaq shumë fibra jashtë flakës dhe ka një përmbajtje të ujit prej 66% ndihmon gjithashtu tranzitin e zorrëve me një efekt detoksifikues, të dobishëm në rastin e kapsllëkut dhe kolitit.
Pse hurmat ndihmojnë për dobësim?
Prania e ulët e kalorive, pavarësisht numrit të lartë të ushqyesve të tjerë të dobishme për shëndetin, e bën hurmën një fryt ideal për ta shijuar gjatë dietës së humbjes së peshës. Hurma rekomandohet për të larguar lëngje dhe toksina, stimulon butësisht aktivitetin e zorrëve në eliminimin e mbeturinave falë fibrave të saj. Shija e ëmbël pastaj zvogëlon dëshirën për ushqime të tjera me sheqer dhe yndyra dhe prandaj mund të përdoret në vend të ëmbëlsirave me kalori të lartë.
Përveç kësaj mund të konsiderohet një shtojcë natyrore që mbush çdo mangësi të vitaminave, mineraleve në veçanti të karotenoideve që janë të mira për të zemrën dhe lëkurën.
Hurmën mund ta përdorni edhe në sallat të ndryshme, duke e shijuar si një meze për të përgjysmuar urinë.
Lëng detox me hurmë
Për të ndihmuar mëlçinë përgatiteni këtë lëng. Centrifugoni gjysmë hurme me një copë xhenxhefil dhe dy lugë lëng limoni të freskët. Ju do të keni një pije të shkëlqyer detoksifikuese të mëlçisë, e cila duhet pirë esëll. /Revista Psikologjia/