Te Fundit

Shkencëtarët zbulojnë shkakun e varësisë nga nikotina

               Publikuar në : 06:30 - 30/12/17 |
rel d

Shkencëtarët kanë identifikuar disa qeliza të trurit si përgjegjëse për varësinë nga nikotina. Hulumtimi mund të hapë rrugën që njerëzit të heqin dorë nga nevoja e tyre për cigare njëherë e përgjithmonë.

Gjatë një studimi të dy rajoneve të ndërlidhura të trurit të njohura për rolin e varësisë- habenula mediale dhe bërthama interpeduncular (IPN) – shkencëtarët zbuluan se ndryshimet në një grup të caktuar të neuroneve në minj të nikotinës mund të zvogëlonin varësinë ndaj duhanit.

Kur ekspozohet ndaj nikotinës, habenula mesatare supozohet të dërgojë një sinjal në IPN duke i thënë që të kufizojë efektet e tij duke parandaluar marrjen maksimale. Në hulumtimin e saj, ekipi nga Universiteti Rockefeller i Nju Jorkut, Shkolla Mjekësore e Malin Sinai dhe Instituti Kombëtar i Shkencave Biologjike në Kinë, zbuluan se ekspozimi i zgjatur shkakton ndryshime në një grup neuronesh të njohur si Amigo1, një ndryshim që pengon komunikimin mes habenula dhe IPN.

Kjo do të thotë se mesazhi për të “ndaluar pirjen e duhanit” kurrë nuk është dorëzuar, duke shkaktuar nivele më të larta të varësisë.

 

Pas