Komente

E vërteta për një jo-marrëveshje Brexit


               Publikuar në : 13:52 - 26/11/18 |
el ida

Koha për të kapur mitin e fundit të madh Brexit

Theresa Maj ka emëruar ministra të rinj, duke përfshirë sekretarin e saj të tretë Brexit, pas një raundi tjetër të dorëheqjeve të kabinetit. Kundërshtarët e kryeministres janë në mënyrë të ethshme duke komplotuar për ta sjellë poshtë. Pozicioni i opozitës së Punës është i paqartë. Shkaku i këtij kaosi është se ata me iluzione të gjata për atë që do të thoshte Brexit, janë detyruar të gëlltisin një dozë realiteti.

Me kohë negociuese, Britania ka marrëveshjen e papërsosur që do të ishte gjithmonë e mundur. Premtimet për të patur tortë dhe për të ngrënë i kanë dhënë mundësi një oferte më pak të shijshme. Megjithatë, ndër Brexiteers jeton një fantazi shpresëdhënëse: ideja se, nëse gjithçka tjetër dështon, Britania mund të përparojë jashtë Bashkimit Evropian pa nënshkruar asnjë marrëveshje. Ithtarët e idesë tregojnë një Brexit pa marrëveshje, si një mënyrë për të shmangur dhënien e terrenit ose parave, në Bruksel.

Ata janë gabim. Është koha për të zhbllokuar fantazitë e fundit, dhe më të rrezikshmet, të Brexit.

Nocioni se Britania duhet të largohet nga BE pa rënë dakord për kushtet e daljes ose pagesën ka fituar terren. Ndoshta dy duzina deputetë dëshirojnë një rezultat të tillë, tani që një marrëveshje për tortë dhe ngrënie është jashtë menusë. Garancitë nga ministrat e nivelit të lartë që Parlamenti do të bllokonte nga një dalje pa marrëveshje, janë të diskutueshme nga ana kushtetuese. Publiku, ndërkohë, është i shqetësuar për mungesën e marrëveshjes. Sondazhet tregojnë se shumë votues do të preferonin një kandidat nga BE-ja se sa të pranojnë kompromisin që znj. May ka ofruar.

Realiteti është se asnjë marrëveshje nuk përbën një marrëveshje shumë të keqe. Ajo do të griste 45 vjet marrëveshje me kontinentin që në kujtesën e gjallë ka shkuar nga kërcënimi ekzistencial ndaj aleatit vital. Ajo do të shkëmbejë anëtarësimin e tregut të vetëm të BE-së për marrëdhëniet tregtare më të zhveshura të mundshme. Arritja e asnjë marrëveshje mbi kufirin irlandez do të testonte marrëveshjen e Premtës së Mirë që mbylli një konflikt të armatosur serioz. Dhe zhvendosja e dhunshme e gati çdo marrëveshje ligjore midis Britanisë dhe Evropës do të prekë jetën e përditshme, si asgjë jashtë kohës së luftës.

Miti ka pranuar se asnjë marrëveshje do të thotë thjesht asnjë marrëveshje tregtare. Përkrahësit e një deklarate jo-marrëveshje thonë se do të përfshijnë Britaninë tregtare me BE-në mbi termat standarde të përdorura nga anëtarët e tjerë të Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT).
Jo-tregtarët argumentojnë, saktësisht, se Britania mund të përshtatet me këtë. Do të ishte e dhimbshme, por ekonomia mund të lëvizte përtej industrive si prodhimi I makinave, e cila do të shkatërrohej nga tarifat prej 10% që BE do t’i impononte eksporteve britanike. Konsumatorët do të fitonin nëse qeveria do të merrte hapin që të shfuqizonte të gjitha tarifat, siç sugjerojnë ekonomistët që janë pro jo-marrëveshjes. Por sektorët e mbrojtur, veçanërisht bujqësia, do të thaheshin. Dhe shumë votues të Lëvizjes mund të habiteshin se çmimi i daljes ishte rënia e shumë prej prodhimit të lartë të Britanisë dhe rënies së bujqësisë.

Më e rëndësishmja, asnjë marrëveshje nuk do të thotë jo vetëm një marrëveshje tregtare, por shkëputja e një korpusi të tërë të marrëveshjeve ligjore me BE. Britania do të lihej pa rregulla për të qeverisur tregtinë me materiale radioaktive, tregjet ndërkombëtare të energjisë elektrike, pastrimin e kontratave financiare, aviacionin, rregullimin e barnave, kontrollin e emigracionit dhe shumë gjëra tjera. Ajo që disa Brexiteers e përshkruajnë si një “pushim të pastër” nga Evropa do të ishin në të vërtetë një lëmsh i tmerrshëm.

Përfaqësuesit e jo-marrëveshjes kundërshtuan se Britania dhe BE do të nënshkruanin me shpejtësi anët e marrëveshjeve për të zbutur më të këqijat e kaosit, për shembull, për të lejuar fluturimet të sjellin në shtëpi banorët e bllokuar. Por nuk ka gjasa që BE-ja të bëjë më shumë se minimumi nëse Britania nuk do të paguajë borxhet e saj. Vullneti i mirë do të kthehej në pluhur. Brexiteers thonë se mungesat mund të shmangeshin nëse Britania do të hiqte kufijtë e saj të hapur ndaj produkteve të BE pa kontrolle. Por përjashtimi i çdo lloj rregullimi do të ishte një mënyrë e çuditshme për Britaninë që “të merrte kontrollin”, siç premtoi fushata e largimit.

Nëse Zonja May mund të pyesë se si ky rezultat i tmerrshëm kaarritur të jetë më popullor se marrëveshja e saj e vështirë, ajo duhet të fillojë të lexojë sërish fjalimet e veta. Ideja e saj se “asnjë marrëveshje nuk është më mirë se një marrëveshje e keqe”, duhej të bindte BE-në t’i jepte Britanisë kushte më të mira. Nuk funksionoi.

David Davis, sekretari i parë i Brexit, i krahasoi bisedimet me blerjen e një shtëpie: “Ju nuk ecni brenda dhe thoni:” Unë do ta blejë shtëpinë, tani sa është çmimi? “Pra, pse duhet të jetë ndryshe një negociatë e madhe si kjo? “Përgjigjja është se blerja e një shtëpie nuk do të thotë të qëndrojmë pranë status quo-së, ndërsa jo nënshkrimi i marrëveshjes së Brexit do të thotë të shkëmbejmë status quo-in për një alternativë të re dhe shumë të keqe. Analogu i blerjes së shtëpive funksionon vetëm nëse blerësi ka djegur shtëpinë ekzistuese dhe është duke negociuar për të blerë të vetmen në treg.

Avokatët e jo-marrëveshjes paralajmërojnë me të njëjtin vetëbesim të gabuar me të cilin iu afruan bisedimeve të Brexit. Ata theksojnë se paralajmërimet e zymta për atë që do të ndodhë pas referendumit kanë dalë të jenë të tejskajshme. Britania nuk ka rënë në recesion, siç parashikojnë Remiteners, edhe pse performanca e saj në krahasim me ekonomitë e tjera të përparuara ka rënë. A mund të ndikojë ndikimi i jo-marrëveshjes që të jetë më pak i keq sesa frikësohemi?

Ndoshta. Por ndërprerja e shkaktuar nga një dalje do të ishte shumë më dramatike sesa dëmtimi ekonomik i shkaktuar nga votimi i Brexit. Publiku nuk mund ta shohë me lehtësi atë që kanë humbur, si rezultat i uljes së Britanisë nga të qenit anëtari më i shpejtë i G7 në një nga më të ngadaltët.

Një Brexit pa marrëveshje, nga ana tjetër, mund të ketë efekte shumë të dukshme. Udhëtarët bllokohen, autostradat bllokohen: këto gjëra sjellin poshtë qeveritë dhe minojnë besimin në politikën demokratike.

Në vitin 2000 administrata e Tony Blair u zhyt në krizë kur protestuesit e kamionëve bllokuan rafineritë e naftës. Protestat zgjatën një javë, por ende i detyronin supermarketet të hanin racione dhe qumësht dhe qeverinë për të vendosur ambulanca të ushtrisë.

Është e vështirë të imagjinohet ndonjë qeveri që mbijeton nga kaosi i një Brexit pa marrëveshje, e lëre më një qeveri e dobët si e znj. May. Deri më tani, vendimi për të lënë BE-në ka ngadalësuar Britaninë, në vend që ta hedhë poshtë atë. Megjithatë, duke ikur pa marrëveshje, mund të çojë në një thyerje./ Opinion.al

Pas