-Kulturë

Dështimi i udhëzimeve të Harry Fultz dhe dënimi me vdekje i 5 shqiptarëve


               Publikuar në : 14:31 - 03/12/18 |
el ida

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 3 Dhjetor 2018

 Media franceze “Regards” ka botuar, me 6 dhjetor 1946, një shkrim të veçantë, në faqen 2, në lidhje me dështimin e udhëzimeve sekrete të misionarit amerikan Harry Fultz dhe dënimin me vdekje të pesë shqiptarëve.

 Shqipëri – Bashkëpunim amerikan për rilindjen e vendit… ?

 Gjykata ushtarake shqiptare sapo ka dhënë vendimin e padisë kundër një grupi inxhinierësh dhe gjeometërve të akuzuar për sabotim në punët përmirësuese të kënetave të Maliqit. Pesë të pandehur, përfshirë një grua, u dënuan me vdekje.

 Ky grup ishte në kontakt dhe merrte udhëzime dhe fonde të nevojshme nga një mision i huaj në Shqipëri.

 Pas deklaratës së të akuzuarit, inxh. Vasil Mano, grupi i sabotuesve ishte në marrëdhënie të ngushta me Harry Fultz, anëtar i misionit amerikan në Tiranë.

 Harry Fultz arriti në Shqipëri në 1923-24 si drejtor i “Albanian Vocational School”. Ai u largua nga Shqipëria në 1932-33, me nacionalizimin e shkollave shqiptare dhe u kthye pas çlirimit, por këtë herë si anëtar i misionit amerikan në Tiranë.

 Grupi i sabotuesve është i përbërë nga ish-studentët (nxënësit) e zotit Fultz.

 I akuzuari detajoi planin e zhvilluar nga grupi i tij për të sabotuar planin e rindërtimit në sektorët dhe me çdo mjet. Gruaja e të akuzuarit i kalonte raportet H. Fultz mbi aktivitetet kriminale. I akuzuari, inxh. Vasil Mano, pranoi se, pas një letre për inxh. Avdul Sharrën (një prej të pandehurve kryesorë), H. Fultz kishte dhënë këto udhëzime :

 Kushtojini vëmendje udhëzimeve që u jepni punonjësve, në mënyrë që punët në zhvillim të ngadalësohen dhe të mos përfundojnë para fillimit të dimrit, sepse deri atëherë, do të kenë zbarkuar në bregdet anglo-amerikanët.

 

* Blogu © Dars (Klos), Mat – Albania, https://www.darsiani.com/la-gazette/regards-1946-deshtimi-i-udhezimeve-sekrete-te-misionarit-amerikan-harry-fultz-dhe-denimi-me-vdekje-i-pese-shqiptareve.

Pas