Aktualitet

Azilantët/ Zvicra rregulla më të ashpra për ballkanasit

               Publikuar në : 15:43 - 13/11/17 |
ri.de.

Këshilli Federal në Zvicër miratoi disa urdhra për të shpejtuar procedurat e azilit. Ai gjithashtu specifikoi listën e vendeve të sigurta, ku bëjnë pjesë edhe Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Serbia, etj.

Me këtë dëshmohet se Zvicra “e shtrëngon rripin” edhe më shumë përballë emigrantëve, sidomos atyre nga Ballkani, për të cilët pas 1 janarit 2018 për ta shkelur këtë vend do të jetë vetëm ëndërr.

Siç shkruan “Presheva Jonë” nga Zvicra, Këshilli Federal ndryshoi dispozitat e tjera deri më 1 janar 2018. Ai specifikoi kriteret për të caktuar shtetet ose rajonet për të cilat një kthim është në parim. Stabiliteti politik, prania e kujdesit bazë mjekësor dhe karakteristikat e tjera specifike të vendit do të jenë vendimtare.

Përballë kritikave nga kantonet, Këshilli Federal për momentin ka hequr dorë nga ideja e reformimit të financimit të ndihmës sociale për kuotat e refugjatëve. Por ai kaloi të mërkurën disa urdhra për të shpejtuar procedurat e azilit.

Konfederata kishte propozuar të kompensojë kantonet për shtatë vjet në vend të pesë vetave për marrjen e kuotave të refugjatëve, pavarësisht nëse gjejnë punë apo jo.

Pas