-Shëndeti

A mund të vaksinohemi gjatë shtatzënisë?


               Publikuar në : 17:21 - 21/11/17 |
b.f

Gjëja më e mirë që mund të bëni është të flisni rreth vaksinimit me mjekun tuaj para ngjizjes së fëmijës, kështu ai dhe ju do të jeni të mbrojtur gjatë 9 muajve.

Vaksina mund t’ju mbrojë nga disa infeksione, por në disa raste mund të jetë e dëmshme të kryhet në shtatzani. Nëse mendoni se keni ngelur shtatzanë deri në 4 javë nga vaksinimi, duhet të flisni me mjekun në lidhje me mundësinë e pasojave që mund të ketë lënë tek fëmija.

Cilat janë vaksinat që mund të kryhen edhe në shtatzani?

 • Vaksina e gripit. Mund të merret përgjatë gjithë periudhës së shtatzanisë.
  · Tetanozi/difteria/kola e mirë (pertusis). Gjithmonë e specifikon mjeku nëse duhet kryer ose jo.

Vaksinat që nuk duhet të kryhen në shtatzani janë:

 • Hepatiti B;
  · Hepatiti A. Nuk rekomandohet duke qënë se nuk ofron siguri për ecurinë e mirë te shtatzanisë;
  · MMR (fruth, parotid, rubeolë). Edhe nëse gruaja e ka bërë duhet të presë të paktën 1 muaj para se të tentojë        për shtatzani;
  · Varicela. Duhet të merret të paktën një muaj para shtatzanisë;
  · Vaksina kundër poliomelitit;
  · Vaksina kundër meningjitit;
  · Vaksina kundër tuberkulozit, etj./Pernenat

Pas